Het project 'Isaac Israels in Den Haag'

Het werk van Isaac Israels omvat eigenlijk alles wat je van een schilder kunt verwachten: hij reisde veel, hij schilderde veel, hij verzamelde veel, hij hield veel vrouwen, en hij woonde jaren in Den Haag!

In 2007 kwam het idee in mij op om een tentoonstelling te maken over Isaac Israels en daarbij de bijbehorende catalogus te schrijven. Spoorslags vertrok ik naar Maartje de Haan, conservator Museum Mesdag, om haar het idee voor te leggen. Er werd enthousiast gereageerd en ook meteen een datum genoemd: voorjaar 2012! Het project is wat groter geworden in de loop der jaren; inmiddels doen drie Haagse musea mee. Het al genoemde Museum Mesdag, het Haags Historisch Museum en Muzee, het oude Schevenings Museum.

Tussendoor werd ik in november 2007 door John Sillevis, toentertijd hoofdconservator in het Gemeentemuseum Den Haag, gevraagd om een artikel over Isaac Israels in Den Haag te schrijven. Hij zou afscheid nemen van het museum met een tentoonstelling met als titel 'Jozef en Isaac Israels - Vader en zoon'. Deze tentoonstelling heeft inmiddels plaatsgevonden, september 2008 tot februari 2009. De catalogus was snel uitverkocht en er zijn bijna 107.000 bezoekers geweest! Een groter compliment aan John Sillevis, Jozef en Isaac Israel is bijna niet mogelijk.

"Isaac Israels in Den Haag", 2 juni - 23 september 2012

Inmiddels in vier musea: Haags Historisch Museum, Louis Couperus Museum, Muzee Scheveningen en Panorama Mesdag. Naast de vier tentoonstellingen komt in de zomermaanden juli en augustus een fototentoonstelling in het Haags Gemeentearchief. Het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) is partner in het project.

U hoort van mij!

Willemien de Vlieger-Moll